""

A lézerkezelés hatásai 

                            
  • csökkenti a fájdalmat, duzzanatot 
  • gyulladásgátló
  • serkenti a keringést
  • elősegíti a fogászati műtétek utáni szövődménymentes gyógyulást
  • segíti az implantátum beépülését

Fotodinamikus terápia

fotodinamikus terápia révén fertőtlenítjük a fogak, implantátumok körüli tasakokat és elpusztítjuk a fogágybetegséget okozó kórokozók nagy részét.

APDT (antimikrobiális fotodinamikus terápia)    

Hatékony és a betegek is nagyon szeretik, mert fájdalmatlan.

Először  megtisztítjuk a területet: eltávolítjuk a fogköveket, a lepedéket, a biofilmet .
 Ezután a  mikroorganizmusok megfestése következik.1–2 perc várakozás elegendő, hogy a mikroorganizmusok felvegyék a festéket (0,01%-os metilénkékoldatot használunk). Ez a fényérzékenyítés, majd a felesleges festéket lemossuk hogy ne károsodjon a nyálkahártya. 
A fotoszenzibilizátor aktiválása következik A festék megvilágítását olyan fénnyel végezzük, amely a fotoszenzibilizátorban maximálisan abszorbeálódik. Mi egy 200mw-os 660 nm hullámhosszon dolgozó szoftlasert használunk. A lézerfényt bevezetjük a kezelendő területre, ha lehetséges, közvetlenül a tasakba. A gerjesztett állapotban lévő festékmolekula átadja energiáját a környezetében lévő oxigénmolekulának. Ily módon erősen toxikus szabad gyökök keletkeznek, és bekövetkezik a baktériumsejtfal oxidatív degenerációja, ezáltal a baktériumok elpusztítása.
Az eljárás során keletkező toxicitás szigorúan helyben zajlik (legfeljebb 1-2 mm távolságig), környezeti vagy távolabbi hatása nincs. Az APDT óriási előnye továbbá, hogy nem alakul ki mellékhatás, és rezisztencia sem. Ezen kívül – annak köszönhetően, hogy nem fajtaspecifikus – a parodontális tasakban, illetve a periimplantitises területen lévő, kevert infekción is úrrá tud lenni és fájdalom sem keletkezik. A kezelés hatására az összes vizsgált kórokozó tekintetében szignifikáns számcsökkenés következik be.