""

A fogágy (íny, gyökércement, gyökérhártya rostok, fog körülötti csont) betegségei igen elterjedtek. A kezdeti tünetek felismerése és kezelése döntő a fogak, pótlások épségének fenntartásában. Ráadásul a parodontítiszt okozó baktériumok a szervezetben más krónikus betegségekért is felelősek lehetnek.

Mit tehetünk:

Cukorbetegség

Diabéteszes betegeknél nagyobb valószínűséggel alakul fogágybetegség , ami viszont növeli a vércukorszintet és a diabetikus szövődményeket. A nem jól kontrollált betegek különösen veszélyeztettek.
A fogágybetegség növelheti a vércukorszintet, megnő a magas szintek fennállásának időtartama. A szövődmények gyakorisága megnő.

Terhesség alatt

Terhesség alatti fogágybetegség veszélyt jelenthet a születendő babára, ugyanakkor az ezen időszak alatt gyakori az úgynevezett terhességi íngyulladás. Ezért fontos a rendszeres kontroll és kezelés.

Érrendszeri betegség és paro

A periodontális betegség növeli a szívbetegség kockázatát. A fogágybetegség is súlyosbíthatja a már meglévő szívbetegséget.
Összefüggés lehet stroke és a szájüregi fertőzés (fogágy betegség) között is. A vizsgálatok alkalmával parodontitiszes betegeknél gyakran találtak agyi vérellátási zavart.